Nepál - cesta na "strechu sveta"

Destinácia: Nepál
Kód zájazdu: 1303569
Cena od: 2 799,30 €
Príplatky od: 0 €
Poznávacie zájazdy

Výber termínu

26.11.2024 11 dní First Minute 2 799,30 € +0 € odlet: Viedeň letecká

Popis zájazdu

Úvod:
10/11-dňový letecký zájazd

Perex:
Zlatou bránou vojdeme do ozajstného kráľovstva, udiví nás život kráľa Malla, očarí nás bohatstvo palácov a posvätnosť budhistických chrámov. Nepál, nad ktorým sa do výšin vypína najvyššia hora sveta, tak iste bude darom Himalájí. Hlboko pod Mount Everest ležia tradičné dedinky, kam sa dostaneme po zdobenej ceste. Starý a kedysi stratený prales Chitwan nájdeme v objatí stromov a potulujúcich sa zvierat. Možno tak na safari potulkách stretneme aj tigra bengálskeho. Svojou mohutnosťou a nekonečnou krásou nás tu dostane panoráma Himalájí.

Program:
1. deň:
Odlet z Viedne.

2. deň:
V skorých ranných rodinách prílet na letisko v Káthmandú. Transfer do hotela, ubytovanie. Vydáme sa objavovať hlavné mesto. Navštívime námestie Durbar Square, ktoré patrí medzi obľúbené turistické miesta. Na námestí sa nachádza viac ako 50 monumentov z 12. storočia, väčšina pochádza z obdobia kráľa Malla. Asi najznámejšia budova tu je Kumari Bahal, bohato vyzdobená nádhernou drevorezbou, ktorá je domovom kráľa Kumari. V blízkosti kráľovského paláca sa nachádzajú obydlia dynastie Mall. Na nádvorí Nassal Chowk sa pôvodne predvádzali dramatické tanečné predstavenia, teraz je miestom korunovácie šakských kráľov. Chrám Jagannath Mandir zo 14. storočia je najstarší chrám v okolí, na jeho schodoch sú vytesané nápisy v mnohých jazykoch. Ďalšou zastávkou bude chrám Swayambhunath - najstaršia a najzáhadnejšia stúpa v údolí a najposvätnejšia budhistická svätyňa. Záznamy siahajú až do 5. storočia, ale predpokladá sa že jeho pôvod je starší.

3. deň:
Presunieme sa do mesta Patan, ktoré bolo kedysi kráľovským mestom. Mesto, ležiace na rieke Bagmati má veľmi zaujímavé námestie Durbar Square, kde môžeme vidieť Newarskú mestskú architektúru. Nachádzajú sa tu chrámy zasvätené bohom Shiva, Krishna, Ganesh a Vishnu. Na severnom konci námestia bol obnovený starý zapustený vodovod, pri ktorom môžeme ešte i dnes vidieť mladé dievčatá plniace obrovské džbány vodou. Dominantou je Kráľovský palác s bohato zdobenými oknami, stĺpovými arkádami, svätyňami. Presunieme sa do dvoch tradičných nepálskych dedín zo 16. storočia - Bungamati a Khokana. Vedie do nich len štrková cesta, ktorá je zdobená tzv. chaityas, a využíva sa ako procesijná cesta. Dedina Khokana je zasa známa výrobou horčicového oleja. Presunieme sa k svätyni Pashupatinath. Pôvod tohto chrámu sa datuje do roku 477, ale svätyňa tam už mohla stáť i 1000 rokov predtým. Medzi najviac výrazné nepálske monumenty patrí aj stúpa Budhanath, jedna z najvyšších na svete.

4. deň:
V dnešný deň nás čaká NP Chitwan. NP, patriaci na zoznam UNESCO, je jednou z posledných džunglí svojho druhu na svete. Objavíme tu stratený svet týčiacich sa stromov a krútiacich sa viníc, prehistorických nosorožcov a slonov, krokodílov, pytónov a jeleňov, žiarivo sfarbených vtákov a ak budeme mať šťastie, uvidíme i nádherného tigra bengálskeho.

5. deň:
Deň strávime aktivitami v Národnom parku ako je džíp safari, plavba na kanoe, predstavenie tancov Tharu, prechádzka džungľou.

6. deň:
Po raňajkách sa presunieme do mesta Pokhara, ktoré je plné prírodných krás. Okúzľujúce mesto s mnohými jazerami ponúka dych berúcu panorámu na Himaláje.

7. deň:
Prvým miestom našej návštevy dnes bude Sarangkot, kde si pozrieme v skorých raných hodinách východ slnka. Naskytne sa nám nádherný výhľad na celé údolie Pokhara. Následne sa vydáme k vodopádu Devi’s. Legenda hovorí, že trekker menom Davy, ktorý sa tam umýval, záhadne zmizol v podzemnej chodbe pod vodopádom. Neďaleko vodopádu sa nachádza tajomná jaskyňa Gupteswar, ktorá je dlhá 3 km a v niektorých úsekoch je potrebné ísť štvornožky. Navštívime i chrám Bindyabasini.

8. deň:
Pred sebou máme dlhú cestu späť do Káthmandú a následne do mesta Bhaktapur. Ubytujeme sa a oddýchneme si po ceste.

9. deň:
Presunieme sa na námestie, kde hneď už pri vstupe dýchne na nás pocit vnútornej harmónie. Palác s 55 oknami, postavený v období kráľa Bhupatindra v roku 1754, vzbudzuje obdiv. Vo vnútri sa nachádza národná galéria umenia. Vrcholom nepálskeho umenia je Zlatá Brána, ktorá je hlavným vchodom do paláca.

10. deň:
Presun do Káthmandú, transfer na letisko. Odlet do Viedne.

11. deň:
Prílet do Viedne.


Ubytovanie:
3* hotely

Stravovanie:
raňajky, v NP plná penzia

Celková cena zahŕňa:
Leteckú dopravu z Viedne s prestupom vrátane letiskových a servisných poplatkov. Miestne transfery. 3x ubytovanie v Káthmandú s raňajkami, 2x ubytovanie v NP Chitwan s plnou penziou, 2x ubytovanie v Pokhara s raňajkami, 1x ubytovanie v Bhaktapur s raňajkami. Vstup do NP. Vstupy a výlety podľa programu. Sprievodcu CK a miestneho sprievodcu.

Celková cena nezahŕňa:
Doplatok za jednolôžkovú izbu. Stravu a nápoje nezahrnuté v programe. Povinné prepitné 50 EUR/osoba (platí sa na mieste). Vstupné vízum 30 USD (platba na mieste). Cestovné poistenie.

Doprava:
Letecká.

Kurzový lístok

Bulharská leva  EUR 1,96 BGN
Koruna česká  EUR 25,16 CZK
Chorvátska kuna  EUR 7,54 HRK
Turecká lira  EUR 34,80 TRY
Americký dolar  EUR 1,07 USD

Zobraziť všetky »

Kontakt

0915 836 563
045 532 5579
info@ckalexia.sk
Po-Pi
9:00 - 17:00